RAMAZAN 2012(1433 hidžretska godina)

Ramazanski post je jedan od pet stubova islama. Prema islamskim principima, post predstavlja putpuno odricanje od hrane, pića, pušenja, spolnih i bilo kojih drugih tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja, od zore do zalaska sunca. Post je obavezan za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke. Postoje dva obroka u ramazanu, sehur ili obrok prije početka posta, i iftar ili obrok nakon završetka posta.

Prema mišljenju stručnjaka, post može negativno djelovati na hronične srčane bolesnike jer se među ovom grupom bolesnika pojavljuju slučajevi srčanih tegoba, zdravstvenih pogoršanja i neravnomjernih otkucaja srca u toku mjeseca ramazana. Ipak, to ne znači da svi srčani bolesnici ne mogu postiti.

Prema ocjenama medicinskih stručnjaka, prije početka posta potrebno je da se osobe koje imaju zdravstvenih problema konsultuju sa svojim ljekarima i pitaju da li mogu postiti.

U toku mjeseca ramazana pripremaju se i posebna jela, kako bi ovaj period protekao u blaženom i lijepom ozračju.

Najduži dan ovogodišnjeg posta je 20. juli, kada će vjernici postiti 17 sati i 27 minuta, a najkraći je ujedno i zadnji dan ramazana, 18. august, kada će postači 15 sati i 57 minuta provesti u odricanju od jela, pića i svih ovozemaljskih užitaka.

Sveti muslimanski mjesec ramazan nastupit će današnjim zalaskom sunca. Prvi teravih-namaz je istu noć, a prvi dan posta u petak. Muslimani Balkana i cijelog svijeta postit će 30 dana, od zore do zalaska sunca, a bajram je 19. augusta. Najduži dan ovogodišnjeg posta je 20. juli, kada će vjernici postiti 17 sati i 27 minuta, a najkraći je ujedno i zadnji dan ramazana, 18. august, kada će postači 15 sati i 57 minuta provesti u odricanju od jela, pića i svih ovozemaljskih užitaka.

Komentariši